Sunday, October 16, 2011

Bukan Tertekan tp Menekan!

Merujuk kepada kekuatan kata yang telah aku guna pakai sejak zaman berzaman, (Huhuhu..) tekanan sebenarnya bagus untuk mematangkan diri. Ianya jugak membuktikan kebolehan  diri mengolah sesuatu masalah menjadi suatu penyelesaian yang baik. Insha'Allah baik. Tapi, kalau x? Ha, tu diaa... Tepuk dada, tanyalah iman. Bagiku, segala keputusan yang telah kita buat dengan menebarkan keyakinan 100% kepada Allah sikit pun x patut ada istilah MENYESAL. Itu takdir Allah, takdir terindah yang akan ada hikmah di sebaliknya.

Berbalik  kepada permasalahan, lebih tepat dipanggil ujian sebenarnya. Mengukur sejauh mana keimanan dan keyakinan kita terhadapNya. Semua orang ada ceritanya masing2, ada ujian masing2, ada TEKANAN masing2. Ok, sekarang waktu ku bercerita, mengarang sebuah gambaran yang berharap menjadi hiburan/perkongsian bermanfaat terhadap insan lain, mudah2an. ^^

Yakin dengan segala dirancanakan, aku gagah mengatur langkah menuju ke fasa baru dalam hidupku. Alam kerjaya sememangnya terlalu mencabar, sametelah lagi di akhir2 zaman ini. macam2 kene fikir, kne jaga..dan sudah tentu dalam segala perbuatan itu mesti meletakkan agama ditangga yang teratas, barulah  hidup akan diredhai.

Kekadang yang menjadi dadaku sesak dengan perebutan antara udara dan minda yang tersekat2 adalah halangan dan pilihan yang berlaku setiap masa dan ketika dalam hidup ini. Aku sememangnya yakin dengan ketentuan, tapi mereka2 yang bernada sumbang aku akui sedikit sebanyak telah merampas ketenangan hati dalam melangkah menyusuri denai dunia yang akhirnya berpenghujung ini. Su'uzonku tidak cukup tatkala melihat kesan dan satu persatu permasalahan serta perkelahian berlaku terkumpul menjadi satu beban yang maha hebat di benakku. PadaMu sahaja yang aku hulur memohon segala kekuatan.

Kemampuanku waktu ini hanya menadah tangan dan meneruskan segala rutin harianku. Melakukan ape terdaya aku capai.. Aku x akan sesekali mengalah..biarpun lelah, takkan ku dekati sang kalah..Jadi, sesiape senasib atau tengah menghadapi masalah @ ujian yg besaaaaaaaaaaaarrr punya sekarang senyum dan yakinlah ada cahaya dihadapanmu. Allah takkan pernah menganiayai hambaNya, ingat... (^_^)

Firman Allah dalam surah Al Imran; 142 yang bermaksud:
     “Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, pada hal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan belum nyata orang-orang yang bersabar.”

Firman Allah dalam Surah Az Zumar;10 yang maksudnya:
     “Sesungguhnya diberi ganjaran orang sabar dengan pahala tanpa hisab.”Jangan pernah berputus asa dengan  Allah,
bukankah ujian juga kasih syg Allah kpd kita...,1 comment:

  1. TEKANAN mematangkan diri untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Allahlah tempat pergantungan kita. Allahu Akbar!

    ReplyDelete